Som Tam (papayasallad)

Stark, god och kaxig sallad som ger mersmak. 
Finns å köpa på varje matmarknad i Thailand. 
Jag har en thaimortel och det underlättar enormt, köpte min här i Sverige i en vanlig thaiaffär. 

Ingredienser:

2 klyftor vitlök

4 Birds Eye Chilis eller 1,5 färsk chili som Jalapeno eller efter smak

2 Long Beans (långa gröna bönor) eller 6 haricots verts

2 tomater

1 morot

400 gram grön papaya, kålrabbi eller rättika

2 msk råsocker eller honung

2 msk fisksås

2 lime

4 msk jordnötter


Gör så här:

  1. Skala vitlöken och lägg i en mortel.
  2. Dela, kärna ur och tillsätt chilin och mortla till en röra.
  3. Tillsätt socker och fisksåsen samt rör runt.
  4. Skölj och skär bönor i ca 3 cm bitar. (Haricots verts kan du bara slänga rakt i.) 
  5. Mortla och blanda lätt. 
  6. Skölj, skala, dela samt kärna ur papayan. Riv grova strimlor av papayan. Använd ev. en mandolin eller skär med kniv. Ett annat sätt är att hyvla (med osthyvel eller potatisskalare) och sedan strimla så tunt du kan med kniv i ca 1 dm långa strimlor.
  7. Bland i papayan och moroten i morteln och stöt runt något.
  8. Skölj och dela tomater och rör i dem.
  9. Skölj och skär 1 limefrukt i bitar. Pressa saften i salladen och spara resten till garnering.
  10. Rosta jordnötterna i en panna.
  11. Lägg upp på serveringsfat och strössla jordnötter på. 
(null)

Visa fler inlägg