Grekisk paj med ett skal av potatis.
Go kväll!!
Vilket väder vi fått, kallt och konstigt med snö och sol om varandra. Vart tog värmen vägen?
Igår stod jag i köket i princip hela dagen (förutom lämning, hämtning, utfodring, blöjbyten osv..) och hann göra en till variant på denna goda paj. Förra gången blev den inte riktigt som jag ville ha den, bytte fyllning och nu blev den riktigt god. Jag höftade med nästan alla ingredienser så ni får ta måtten med en nypa salt.
Ingredienser:
5 medelstora potatisar (inga små delikatess)
1/2 zucchini
1/2 burk oliver (urkärnade)
4 st soltorkade tomater eller färska under säsong.
1 paprika
1/2 ekologisk purjolök
2/3 fetaost (eller hela paketet)
Lite spenat
3 ägg
1 dl grädde
2 dl mjölk
Kryddor
Salt
Peppar
2-4 msk fryst Basilika
Paprika krydda
Gör så här:
1. Hacka alla grönsaker i mindre bitar
2. Fräs alla grönsaker i lite olja utom oliver och spenat. De ska bara fräsas några få minuter, inte för länge.
3. Salta, peppra och krydda med paprika pulver..
4. Skala potatisarna och använd en mandolin (tunna skivor) och gör skivor.
5. Ta fram en form med avtagbar kant (24 cm) och smörj med smör, kokosolja eller rapsolja. Lägg ett bakplåtspapper under då det kan läcka.
6. Täck botten med potatis, börja vid kanten och överlappa in till mitten. Ta sedan stora skivor och ställ upp längst med kanten. Kan vara svårt att få dem att vara kvar, men det går och kräver lite tålamod.
7. Gör äggstanningen med ägg, mjölk, grädde, basilika, salt och peppar. Lägg i det stekta grönsakerna, fetaosten och spenaten.
8. Häll ovan i formen och toppa med oliver och ev. Lite solroskärnor och pumpafrön.
9. Täck pajen med potatis.
10. In i ugnen på 225 grader i ca 30-35 min tills äggstanningen stannat av. Kolla med en gaffel och tänk på att den sätter sig lite efter att du tagit ut den.
Servera med en sallad.