Linslimpa

Den här rätten är en vegetarisk variant på köttfärslimpa. Rustik och känns verkligen som svensk husmanskost. Jag är inget fan av svensk husmanskost, tycker den maten är så tung och dyster.. Men ibland får även jag sug efter potatis, lingonsylt och brunsås och något till.

Dessutom perfekt till matlåda eller frysa in. 

Ingredienser:
2 msk chia frön
2 msk linfrön
6 msk vatten
4 1/2 dl gröna linser
2 dl champinjoner, grovt hackade
4 1/2 dl färsk babyspenat
1 gullök
1 vitlöksklyfta
Lite timjan färsk eller fryst
2 dl havregryn
1 dl mandelmjöl
1/2 dl tomatpuré + lite vatten
Salt och peppar

Gör så här: (ugnen 200 grader)
1. Lägg chiafrön och linfrön i lite vatten och låt svälla. 
2. Koka linserna enligt anvisning på paketet. 
3. Hacka sedan det som ska hackas och fräs lök och vitlök i lite olja. 
4. Lägg sedan ner champinjonerna och låt fräsa tills de vattnat ur sig. 
5. Lägg i spenaten och fräs lite kort innan du lägger ner timjan, tomatpuré och vatten.
6. Koka ihop till en ganska tjock röra och smaka av med rikligt mycket salt och peppar. 
7. Lägg ner nästan alla linser (spara 1 1/2 -2 dl), 1 dl havregryn och de svullna fröerna i en mixer och mixa till en slät smet. 
8. Lägg smeten i en bunke med resten av ingredienserna och blanda med sked eller för hand tills du kan forma en limpa. Smaka av.
9. Klä en brödform med bakplåtspapper och lägg i massan. Ställ in den i ugnen i ca 40-50 min. 

Receptet kommer från bloggen, minvegetariskareceptbank.blogg.se

Smaklig spis!