Saltkokt potatis med mojo rojo sås
Att jag inte tänkt på detta tidigare, att prova göra egen kanarisk potatis eller saltkokt potatis. Så enkelt och så gott. Rätten är dessutom vegan och glutenfri.
Receptet kommer från Tasteline.
Ingredienser:
1 kg potatis
3,5 dl salt
1,5 liter vatten
Mojo rojo sås:
1 st chili frukt
2 st vitlöksklyftor
0,5 st grillad paprika (vad som menas exakt vet jag inte, men tog ca 1/2 burk)
1 tsk malen spis kummin
2 msk citronsaft
1 tsk salt
1 dl olivolja
Gör så här:
1. Tvätta potatisarna, låt skalet vara kvar. Koka upp salt och vatten och lägg i potatisen. Den kommer att flyta i grytan på grund av vattnets höga salthalt. Koka tills potatisen är nästan genomkokt.
2. Gör under tiden såsen. Kärna ur chilin och skala vitlöken. Skär i små bitar och mixa alla ingredienser utom olivoljan.
3. Häll slutligen i olivoljan lite åt gången under fortsatt mixning.
4. Häll av nästan allt vatten ur potatisgrytan, sänk värmen på spisen och ställ tillbaka grytan utan lock. Låt vattnet ånga bort så att potatisen torkar. Skaka kastrullen då och då. Stäng av plattan, lägg hushållspapper eller en handduk över potatisen
i fem minuter. Nu är potatisen skrynklig och har ett lager med salt på sig.
4. Servera potatisen med den kryddiga såsen.
Recept: Alice Brax
