Vietnamesiska vårrullar
Vietnamesiska vårrullar är nästan som tacos, man fyller det med allt grönt man gillar. Blandar en sås att doppa dem i och njuter av varje tugga.
De går att variera i det oändliga, allt efter tycke och smak. Vill man inte ha rispapper går det bra med noriark, men då heter det kanske inte vietnamesiska färska vårrullar längre.
Så här brukar jag göra. Inspirerad av Pinterest och boken mingelmat.
Ingredienser till vietnamesiska vårrullar:
Ca 100 g tunna risnudlar
1/2 gurka, i tunna stavar
1-2 morötter, i tunna stavar
2 dl isbergssallad/grönkål
2 dl färska böngroddar
1-2 dl cashewnötter, hackade
12 rispapper
Färsk koriander
Färsk mynta om man vill
Gör så här:
1. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Dela gurkan på längden och gröp ut kärnorna. Skär gurkan och moroten i tunna stavar.
3. Hacka cashewnötterna och skär salladen i mindre bitar.
4. Blöt en kökshandduk och krama ur överflödigt vatten. Lägg den på bordet.
5. Doppa rispappret i varmt vatten så att det blir mjukt och formbart. Lägg pappret på den blöta handduken.
6. Fyll det med alla goda grönsakerna och örterna. Vik in kanterna från både höger och vänster och rulla sedan nedifrån och uppåt till en rulle.
7. Servera hela eller dela rullarna på mitten.
Alternativ fyllning är kokta stora räkor, rättika, rädisa.
Nuoc Cham-sås
1 röd chili, finhackad.
1 vitlöksklyfta, finhackad
5 msk strösocker eller annan sötning
1/2 dl kokande vatten
1/2 dl fisksås
1 dl färskpressad limesaft (ca 3 lime)
Blanda alla ingredienser och förvara i kylen tills vårrullarna serveras.
Krämigare och väldigt god sås.
1 msk tahini
Chili pulver enligt önskemål
1-2 msk tamari soja
2 dadlar
Juice från 1/2 lime
1 vitlöksklyfta, finhackad
Vatten för att göra den krämig och len.
Blanda alla ingredienser och doppa vårrullarna i såsen, det är såsen som gör denna rätt!

