Grönsakssoppa
Googlade grönsakssoppa till veckans middagsmeny och fastnade för nedan recept. Jag följde det nästan och den blev så god! Även om en av de mindre inte var helt övertygad var majoriteten i familjen det vilket gör att denna kommer lagas fler gånger.
Skriver i receptet nedan om jag bytt ut produkten.
Rotfrukter är ju fortfarande i säsong och man brukar kunna köpa dom billiga så här års. Ta av de rotfrukter du gillar bäst
Grönsakssoppa:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
1 msk smör
5 stora morötter
1 liten kålrot (jag tog rotselleri)
2 palsternackor
ca 7 dl vatten (kan lätt ta mer, men späd efter du mixat och innan grädden)
1 msk grönsaksfond eller 1 grönsaksbuljong
färsk persilja
ca 1 dl cremé fraîche (jag tog grädde)
salt & svartpeppar
Skala lök även lök och vitlök. Skär i bitar. Stek dom mjuka i en kastrull i en klick smör. Tillsätt paprikapulvret och låt fräsa en stund. Skala morötter, kålrot och palsternacka och skär ner i mindre bitar. Lägg i kastrullen och slå på vatten och grönsaksfond/buljong. Låt koka tills rotfrukterna är helt mjuka. Tag av från plattan och låt svalna något. Ha i en bunt persilja. Mixa sedan soppan så slät du vill ha den. Tillsätt crème fraîche och rör runt. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt koka upp igen. Smaka av med salt och peppar.
