Glutenfria våfflor på flera olika vis
Snart är det våffel dagen och då får vi frossa i våfflor med du kanske gör som jag, äter våfflor lite när som helst bara för att det är enkelt och gott.
Det finns fler våfflor än bara vanlig fras våffla som tex de här nedan, alla är glutenfria.
Vanlig bas våffla på bovete mjöl:
4 pers
Receptet kommer från Anja Forsnors bok "en god morgon".
2 dl havremjölk
4 dl bovetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
2 dl kallt vatten eller kallt kolsyrat vatten
1 tsk salt
1 krm vaniljpulver
1. Blanda havremjölken med bovetemjölet och bakpulvret.
2. Tillsätt ett ägg i taget, det kalla vattnet, salt och vaniljpulvret. Blanda till en smet.
3. Grädda med smör eller kokosolja i ett våffeljärn.
Spenatvåffla, egentligen samma våffla som ovan men med spenat i också.
4 pers
Receptet som jag twistar till kommer från Anja Forsnors bok "en god morgon".
2 dl havremjölk
4 dl bovetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
2 dl kallt vatten eller kallt kolsyrat vatten
2 nävar färsk spenat
1 tsk salt
1 krm vaniljpulver
1. Blanda havremjölken med bovetemjölet och bakpulvret.
2. Mixa vattnet med spenaten.
3. Tillsätt ett ägg i taget, det kalla spenat vattnet, salt och vaniljpulvret. Blanda till en smet.
4. Grädda med smör eller kokosolja i ett våffeljärn.
Sötpotatis våffla som smakar ljuvligt
1-2 pers
300 gram sötpotatis
2 ägg
2,5-3 dl havremjöl
salt
1/2-1 dl vatten
1. Sätt ugnen på 220 grader
2. Dela sötpotatisen i halvor och lägg på ett plåt med bakplåtspapper med halvorna neråt.
3. Låt stå i ca 30 min eller tills potatisen är mjuk. (Går även att ånga eller koka sötpotatisen mjuk) låt svalna.
4. Grön ur potatisen och tillsätt 2 ägg, mixa slät.
5. Tillsätt övriga ingredienser utan vatten och mixa igen.
6. Tillsätt den mängd vatten som behövs, den ska inte vara för tjock eller för tunn.
7. Grädda gyllengul i våffeljärnet.
Choklad våffla, mitt egna recept
2 pers
1 1/2 mosad banan
1/2 dl durra mjöl
2 dl havremjöl
2-3 msk kakao
1 tsk bakpulver
2 dl havremjölk
1 ägg
1 nypa vaniljpulver
1/2 dl vatten
lite flingsalt
1. Blanda banan och ägg
2. Tillsätt mjöl, bakpulver, kakao, vaniljpulver och blanda
3. Tillsätt havremjölken och blanda igen och ta därefter en nypa flingsalt i.
4. Häll i vatten och blanda. Här kan du även gå i med 1/2 dl kakanobs för att få lite extra choklad i våfflorna.
5 Grädda i våffeljärn. Ta inte för mycket smet i, då delar den sig och ha en väl smord våffeljärn.

