Blomkålssoppa
Ingredienser:
600-700 g blomkål
2 potatisar
2 vitlökar
1 lök
2 msk grönsaksbuljong
1/2 dl vitt vin
8 dl vatten
2 dl grädde
Salt
Peppar
Kikärtor 1 burk
1 msk röd paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Hacka lök, vitlök och blomkål i mindre buketter. Skala potatis och hacka i mindre bitar.
3. Frös lök, vitlök i lite olja tills de blivit mjuka.
4. Lägg i blomkålen och skvätt i vitt vin, låt fräsa en kort stund innan du lägger i grönsaksbuljong, salt och peppar.
5. Häll på vattnen och lägg i potatisen. Småkoka tills potatisen och blomkålen är mjuka. Ca. 20-30 min.
6. Under tiden häller du av och sköljer kikärterna. Torkar av den ordentligt. Pudrar över paprikapulver och cayennepeppar. Skuter in den i ugnen och väntar ca. 20-30 min till de är lite hårda och knapriga.
7. När blomkålen och potatisen är mjuk stänger du av plattan och kör med en stavmixer så att inga bitar finns kvar.
8. Häll i grädden och koka upp. Salta och peppra om du tycker det behövs.
9. Ta ut kikärtorna och toppa soppan med.
